Wat kost een uur rijles?
Onze tarieven vind je hier
Hebben jullie pakketten met korting?
Ja, wij geven korting op onze lespakketten. Anders dan bij andere rijscholen bieden wij pakketten aan die alleen bestaan uit rijlessen, de CBR producten worden pas in rekening gebracht als deze zijn aangevraagd. Daardoor is de opbouw van de kosten van je rijopleiding altijd transparant. Alle lespakketten mogen vaker dan eenmalig worden aangeschaft.
Hoeveel rijlessen heb ik nodig?
Dat verschilt sterk per persoon. Er zijn heel veel factoren die daar een rol bij spelen zoals aanleg, talent, ervaring, leeftijd, voorkeur voor een bepaalde leerstijl, klik met de instructeur, motivatie, en waarschijnlijk nog veel meer dan hier beschreven. Sommigen lukt het met slechts 15 uur, terwijl anderen er soms wel 50 tot 60 uur voor nodig hebben. Een mooie methode om je voortgang te meten is de RIS methode, Rijopleiding in stappen, daarmee houd je zicht op de kosten van je rijlessen
Rijd ik met mijn examen af in een andere lesauto?
Nee, het CBR maakt gebruik van de lesauto van de rijschool. Je rijdt dus altijd met dezelfde auto.
Wordt er in de lesauto gerookt?
Nee, onze lesauto is rookvrij en de rijinstructeur rookt niet. Als je zelf rookt kun je aangeven dat je even wil pauzeren.
Kan ik een spoedopleiding krijgen?
Ja, dat kan. Informeer altijd ruim op tijd zodat er rekening mee kan worden gehouden in de planning.
Ik wil het liefst ’s avonds en op zaterdag lessen, kan dat?
Ja, dat kan. Het is alleen niet aan te bevelen omdat je zeker in de wintermaanden dan alleen in het donker rijdt. Het examen is altijd overdag, en ook als je je rijbewijs hebt zal je het vaakst overdag rijden. Het is dus een verschil van dag en nacht. Kun je door je werk of studie niet anders, dan is het verstandig om je rijopleiding tijdens de zomermaanden te plannen als het in de avond nog licht is. Ook zijn er mogelijkheden om in vakantieperiodes te lessen, mits dit van tevoren is aangegeven.
Kan ik ergens anders opgehaald of gebracht worden dan thuis?
Ja, dat kan. Je kan bijvoorbeeld van je werk, school of van het station opgehaald of gebracht worden. Geef dit dan wel tijdig aan tijdens het maken van de afspraak, en de afstand moet natuurlijk ook niet al te ver zijn.
Gebeurt er wel eens een aanrijding tijdens de rijles?
Dat gebeurt gelukkig maar heel weinig, maar natuurlijk kan het een keer gebeuren. Het hoeft niet altijd de schuld van de leerling of instructeur te zijn. Fouten maken is menselijk, en een ongeluk zit soms in een klein hoekje.
Als er een aanrijding gebeurt, is de leerling daar dan schuldig aan?
Het is natuurlijk niet te hopen, maar een aanrijding tijdens de rijles kan gebeuren. De rijinstructeur is de juridische bestuurder van het voertuig, dus de afhandeling van de schade komt in principe voor zijn rekening. Wij zijn goed verzekerd, schade die de leerling lijdt bij zo'n ongeval is bij de dekking inbegrepen.
Kan een lesauto een bekeuring krijgen?
Dat kan. Net als alle andere bestuurders dienen bestuurders van lesauto's zich aan de wet te houden.
Als de lesauto tijdens rijles een bekeuring krijgt, wie moet die dan betalen?
Dat ligt er aan waarvoor. Een boete voor te snel rijden bijvoorbeeld is voor rekening van de instructeur, hij is namelijk de juridische bestuurder van het voertuig. Heb je voor de rijles stiekem gedronken en krijg je een blaastest, dan is dat voor eigen verantwoordelijkheid. Als de rijinstructeur drankgebruik vermoed zal de rijles ook niet doorgaan.
Is het verplicht om een identiteitsbewijs bij me te hebben?
Ja, het is verplicht om je identiteitsbewijs bij je te hebben tijdens te rijles.
Wat is 2toDrive?
2toDrive is de proef begeleid rijden waar de overheid in november mee begint. Begeleid Rijden betekent dat jongeren vanaf 16,5 jaar al rijles kunnen gaan nemen en op hun 17e het rijbewijs kunnen behalen bij het CBR. Tot hun 18e verjaardag mogen zij dan alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de 17-jarige aangeven wie als begeleider op kunnen treden.
Meer informatie hierover vindt je op www.2todrive.nl
Mag ik iemand meenemen tijdens de rijles?
Ja, dat mag. Neem gerust eens een vriend, vriendin of ouder mee tijdens je rijles, dit kan leuk en extra leerzaam zijn.
Ben ik verplicht mijn theorie-examen te halen voordat ik rijlessen ga nemen?
Nee, dit is niet verplicht. Het is wel verstandig om zo snel mogelijk je theorie te halen. Dan weet je al goed de verkeersregels en hoeft de instructeur dat niet meer uit te leggen tijdens de rijles, zodat je minder rijlessen nodig hebt om je rijbewijs te halen. Het is wel verplicht om geslaagd te zijn voor je theorie-examen voordat je op tussentijdse toets of examen gaat.
Wat moet ik doen nadat ik geslaagd ben voor mijn examen?
Na je examen stuurt de examinator je gegevens per email naar het hoofdkantoor van het C.B.R. van daar uit gaat het na goedkeuring naar de gemeente waar je bent ingeschreven. De dag na je examen kun je naar het gemeentehuis met je legitimatiebewijs, een recente pasfoto en geld. De kosten voor het maken van je rijbewijs liggen meestal rond de € 35,00. Na ongeveer 5 werkdagen ligt het rijbewijs voor je klaar. Wil je niet zo lang wachten, dan kun je een spoedopdracht geven. Hier zijn ook weer kosten aan verbonden, rond de € 40,00.
Kijk voor meer informatie en openingstijden van het gemeentehuis op de site van je gemeente:
Geldermalsen
Culemborg
Tiel
Buren