De theorie, bij veel rijbewijsleerlingen het ondergeschoven kindje van de rijopleiding. Voorkom dat je langer doet over je rijopleiding dan je wil!
Hier hebben we een aantal tips om die theorie goed onder de knie te krijgen;

 • Begin vroegtijdig aan je theorie
  ​Hoe eerder je er aan begint, hoe beter! Een gedegen kennis over de verkeersregels is van groot belang om je rijopleiding met succes te kunnen voltooien. Het helpt je verkeerssituaties te begrijpen tijdens je rijlessen. Zo heb je minder rijlessen nodig om te slagen. De meeste rijscholen vragen pas een examen voor je aan als je de theorie op zak hebt, dus zorg ervoor dat je rijopleiding niet vertraagt door het niet hebben van je theorie. Je theorie is 18 maanden geldig, tijd genoeg om je rijopleiding daarna af te ronden.
 • ​Kijk welke lesmethode goed bij je past
  Er zijn verschillende manieren om de theorie te leren, van een theorieboek lenen bij de bibliotheek tot individuele privélessen bij jou thuis. Kom je er niet aan toe om het theorieboek te lezen of kun je er de motivatie niet voor vinden? dan is alleen een boek niets voor jou. De meeste mensen zullen het beste leren door klassikale theorieles te volgen. Een leraar voor de klas motiveert je beter dan een boek of een computer. Een goede rijschool kan je verschillende mogelijkheden geven om je theorie te behalen, zo is het bij ons mogelijk om boeken en e-learning cursussen aan te schaffen of individuele theorielessen te volgen.

 • Zorg dat je lesmateriaal up to date is
  Een theorieboek op marktplaats of een oude van je zus lijkt goedkoop, maar kan vervelende gevolgen hebben. De wet verandert nog wel eens, en de uitgevers van theorieboeken spelen daar vlot op in. Op de website van de uitgever van je theorieboek kun je kijken welke druk up to date is. Wil je wat geld besparen, dan kun je soms beter een nieuw theorieboek kopen en die in nette staat na gebruik weer verkopen.

 • Leer alles
  ​Een grote valkuil van de theorie is dat de lesstof niet moeilijk is. Alles is goed te begrijpen en er zit een duidelijke logica in, het is alleen heel veel! De lesstof behandelt buiten de verkeersregels ook verkeersinzicht en gevaarherkenning. Het RVV 1990, waar alle verkeerregels instaan bestaat uit maar liefst 121 artikelen! 


 • Maak proefexamens
  Door proefexamens te maken weet je hoe je er voorstaat. Er zijn verschillende aanbieders van proefexamens. Je kunt ze online maken of op je rijschool tijdens een examentraining. Probeer de gratis online proefexamens te vermijden, sommige zijn verouderd of van minder goede kwaliteit. De meeste proefexamens zijn iets moeilijker dan de CBR norm, als je slaagt voor de proefexamens dan maak je dus een hele grote kans.

 • Stel vragen aan je rijinstructeur
  Probeer van een aantal onderwerpen die je tijdens het leren lastig vond minimaal 5 vragen te verzinnen die je aan de rijinstructeur kan stellen. Door het formuleren van de vragen alleen al steek je iets op en met het goede antwoord op de vraag op zak kun je niet meer missen!

 • Spoedcursus? Liever niet tenzij...
  Internet staat er vol mee, theorie in één dag, altijd geslaagd, 100% slagingsgarantie. Slimme ondernemers zien hun klaslokalen vol leerlingen die graag die theorie snel achter de rug willen hebben. Er worden beloftes gedaan die achteraf niet waargemaakt kunnen worden. Zoals eerder in dit artikel vermeld, de theorie bevat heel veel stof. Het is haast een onmenselijke prestatie om deze kennis na 4 uurtjes stampen te begrijpen. Goed, als je direct na de cursus examen doet dan weet je het meeste nog wel en maak je zelfs een kans om te slagen. Doe je echter na een aantal weken of maanden je praktijkexamen dan zal er nog maar weinig van die kennis zijn blijven hangen. Een spoedcursus heeft alleen maar zin als je van te voren het theorieboek minimaal twee keer hebt gelezen. De lesstof zit er voor het grootste deel in, maar je hebt nog niet alles onder de knie. Een goede theorieleraar kan je theorie dan met een spoedcursus goed op de rit krijgen; een voorbeeld zus en een ezelsbruggetje zo. Bovendien kun je vragen stellen als er nog iets niet duidelijk is.

 • Theorie-examen aanvragen
  Je kunt het beste zelf je theorie-examen aanvragen op de website van het CBR, om dit te doen heb je een digid nodig. Je kan zelf kiezen wat voor examen je wil doen, op welk tijdstip en in welke plaats. Een rijschool kan dit ook voor je doen, maar dan kunnen er extra kosten voor in rekening gebracht worden. Pas op voor te hoge servicekosten! Er zijn websites die op de website van het CBR lijken waar je een examen kunt reserveren, maar torenhoge kosten rekenen voor hun service. Om er zeker van te zijn dat je de échte CBR website bereikt surf je direct naar www.cbr.nl.

 • Een speciaal examen doen
  Het CBR biedt de mogelijkheid om een examen met extra tijd of een individueel begeleid examen te doen. Dit kan aan te bevelen zijn als je bijvoorbeeld erg veel last hebt van faalangst, dyslexie of andere omstandigheden waardoor een gewoon examen niet bij je behoeftes past. de kosten voor deze examens liggen wel hoger dan een normaal examen.

Om je goed voor te bereiden op het theorie-examen kun je hier een video bekijken over hoe het theorie-examen in zijn werk gaat.

Lees ook; Tips om te slagen voor je rijexamen

Wij wensen je veel succes met je theorie!