10 tips om te slagen voor je rijexamen.

Lees ook; Tips om je autotheorie te halen!

Rijexamen, iedereen met een rijbewijs heeft het één of meerdere keren gedaan. Vraag het een willekeurige automobilist en hij of zij zal je er altijd wat over kunnen vertellen, ook al is het voor sommigen al heel lang geleden.

De verhalen die de meeste mensen bijblijven zijn de echte horrorverhalen, van onterecht zakken, huilbuien, boze examinatoren tot een verkeerde weg ingestuurd worden.

Een rijexamen kan een hele stressvolle ervaring zijn waardoor het voor sommige mensen lijkt dat deze dingen hen gebeuren, daarom vind je in het onderstaande lijstje een aantal handige tips om van jouw rijexamen een fijne ervaring te maken en geen nachtmerrie

 1. Beheers het autorijden
  ​Een goed begin is het halve werk, zorg dat je voldoende rijlessen hebt genomen voordat je op examen gaat. Je rijinstructeur geeft op de leskaart aan welke onderdelen je voldoende beheerst. Je kunt beter een rijlesje meer nemen dan een examen meer.

 2. Kom op tijd.
  ​Zorg dat je minimaal 15 minuten van te voren bij het CBR bent, zo heb je de tijd om nog even naar de wc te gaan, iets te drinken of een
  ​​sigaretje te roken. De stress van het examen wordt alleen maar meer als er nog eens de tijdsdruk bovenop komt.

 3. Maak gerust een foutje.
  ​Het maken van fouten is menselijk, ga niet proberen een foutloze rit neer te zetten want je zult jezelf teleurstellen. De examinator zit niet naast je om je af te rekenen op je fouten of om verhinderen je rijbewijs te halen. Hij of zij zal je graag aan een rijbewijs helpen, het enige dat je hoeft te doen is een vlotte, veilige en zelfstandige rit van ongeveer 40 minuten te rijden. Ben je extreem bang om fouten te maken en heeft dat invloed op je prestaties? Dan heb je misschien faalangst. Lees er hier meer over!

 4. Doe een tussentijdse toets.
  ​Ben je op ongeveer driekwart van je rijopleiding dan is een tussentijdse toets een goede investering. Tijdens de tussentijdse toets maak je hetzelfde mee als tijdens een rijexamen, alleen kun je er niet mee slagen of zakken. Zo raak je gewend aan de sfeer van een echt rijexamen en zo kom je goed voorbereid op je echte examen. Handig meegenomen is dat je vrijstelling kan verdienen voor de bijzondere verrichtingen.

 5. Vraag je rijinstructeur om mee te rijden tijdens het examen (of juist niet). 
  ​De meeste examenkandidaten vinden het fijn als de instructeur meerijdt, zo is er voor hen een vertrouwd persoon in de auto. Tijdens de rit kan je instructeur dan een praatje maken met de examinator zodat het niet stil valt en jij je volledig op het autorijden kan concentreren. Bijkomend voordeel is dat wanneer je onverhoopt toch mocht zakken je rijinstructeur mee heeft kunnen kijken waarom. Vier ogen zien meer dan twee en van het 'slecht nieuws gesprek' onthoud je zelf vaak niet veel. Vind je een paar ogen die je in de gaten houden al genoeg en ga je liever alleen met de examinator op pad meld dit dan ook aan je instructeur, die zal dan achterblijven op de CBR locatie.

 6. Blijf jezelf.
  ​Ga niet anders rijden dan in de rijles, ook al wil je het extra mooi maken. Overal 10km onder de maximumsnelheid gaan rijden of overdreven in je spiegels gaan kijken gaat je niet helpen aan een rijbewijs.

 7. Neem een korte rijles voor aanvang van het rijexamen.
  ​Zo kun je de zitpositie goed op jezelf instellen en even in het ritme van het autorijden komen. Ook is er dan de gelegenheid om die moeilijke verkeerssituatie nog één keer door te nemen. Maak hem ook niet te lang, anders loop je de kans dat je je kruit verschiet voordat het rijexamen begint.

 8. Luister niet naar het advies van anderen.
  Hoe goed ze het ook bedoelen. ze hebben niet geleerd voor rijinstructeur of examinator en kunnen zich geen beeld vormen van hoe jij autorijdt. Ze brengen je alleen maar in verwarring en dan weet je op een gegeven moment niet meer wat je moet doen.

 9. Rust goed uit.
  Zorg dat je een goede nachtrust krijgt. Drink de avond ervoor geen cafeïne of alcohol. Ga op tijd naar bed en neem een goed ontbijt de volgende ochtend. Als je geslaagd bent voor je rijexamen komt er toch wel een feestje.

 10. Geloof in jezelf.
  Durf auto te rijden, daar ben je voor gekomen. Sta achter je beslissingen en durf het initiatief te nemen. Het rijdt veel makkelijker in het tempo van het verkeer mee dan als je voor elke kruising stil gaat staan. Het verkeer maken wij met zijn allen, en zoals gezegd maakt iedereen fouten. Vang fouten van anderen op en anderen vangen jouw fouten op.

Om extra goed voorbereid te zijn op het examen kun je hier een video bekijken over het praktijkexamen bij het CBR!

Veel succes!